99 Atlantic Avenue Redevelopment

Toronto, Ontario
Client:
Trend Micro (40 Hanna)
Scotiabank (10 Liberty)
Size:
11,600 m2 | 125,000 ft2 (40 Hanna)
430 m2 | 4,600 ft2 (10 Liberty)
Completion:
2017 (Renewal Elements)
Scope of Service:
Full Architectural Services

Located in Liberty Village in Toronto, this site is comprised of the renewal of two existing historical buildings, 40 Hanna Avenue and 10 Liberty Street, along with a new office building, 99 Atlantic Avenue.

40 Hanna Avenue is a five storey heritage office building in Liberty Village in Toronto. The project consists of the complete refurbishment and restoration of the building skin, along with multiple new entrances for three key uses: office, retail and restaurant. The project includes a new main entrance and new lobby, connecting all levels of the building as well as providing access to the new office building. The floor plates and the existing building are comprised of heavy timber construction and numerous freight elevator shafts were converted into a useable area. A shared loading dock area and office-type amenity spaces will be shared with the new office building. WZMH has completed a number of tenant fit out projects and landlord’s work over the past few years. Projects included the introduction of new elevators, new mechanical and electrical rooms as well as lobby upgrades. In all cases, the design solutions integrated the heavy timber structure.

The Scotiabank retail branch at 10 Liberty Street is a full service branch in the heart of Liberty Village. This branch was coined Scotiabank’s flagship branch as it maintained the aesthetics of the existing heritage building, originally a boiler house built in 1910 and also the former home of the Brunswick Balke Collender Company. The project provided new 15 foot high vision glass windows framed in black painted mullions, exposed existing interior brick work, decorative black aluminum open ceiling grilles and walls which were well designed for the space, all keeping in character with the 117 year old building. Clear anodized aluminum finishes were used against the painted black exposed ceiling structure and exposed brick work, giving the space a modern vibe. A new roof and structure complete with four new skylights were also installed. The skylights and added windows provide an abundance of natural lighting, making the work space and customer relations environment exceptional, highlighting all of the unique architectural details of the building.