New Toronto Courthouse

Toronto, Ontario
Client:
PCL Constructors Canada
Sponsor:
Infrastructure Ontario
User:
Ministry of Attorney General
Size:
70,000 m2 | 753,000 ft2
Completion:
2018 (Proposal)
Sustainability:
LEED Silver
Scope of Service:
DBFM Pursuit
With:
Perkins Eastman and CGL Ricci Greene

WZMH’s short listed entry for the New Toronto Courthouse is a bold, yet sensitively-scaled and textured design that is respectful of the iconic Toronto City Hall. A courthouse plaza at the south-east corner of Armoury and Chestnut Streets serves as an extension of Nathan Phillips Square and the Public Realm surrounding City Hall. The plaza creates a dialogue between the new facility and the Superior Court of Justice to the south, establishing a distinctive judicial precinct. Commemorative features within the plaza celebrate the rich history of the site and acknowledge its Indigenous heritage.

Upon approach, visitors are greeted by an impressive three-storey entrance pavilion. Composed of two intersecting towers, the main courthouse structure embraces the plaza. Within the building, courtroom waiting areas offer visitors generous daylighting and breathtaking views of the downtown skyline. The minimalist interiors exude a sense of calm and dignity befitting of a major courthouse. The courthouse is clad in a stately alternating rhythm of vertical ribbed terracotta and glazing that expresses the permanence of the courts.

Over 105 meters in height, the 70,000m2 19-storey facility, one of the few high-rise courthouses in North America, is designed to contain 67 judicial hearing rooms.